Beursbox Nieuwsbrief Aanpassing is dringend noodzakelijk

 
From: "Beursbox Nieuwsbrief" <tom@PROTECTED>
Subject: Beursbox Nieuwsbrief Aanpassing is dringend noodzakelijk
Date: February 22nd 2024
Online Lezen
 
Beursbox donderdag, 22 februari 2024
 
 

AEX 846,79 Dow 38.612 USD 1,083 Btc 47.768 Goud 2,029.05

 
 

Aanpassing is dringend noodzakelijk (Tom Lassing)

22/02 6:50

Het Nederlandse elektriciteitsnet is overbelast en moet dringend aangepast worden. Echter... we missen nogal wat om dat snel voor elkaar te krijgen.

Al was het maar dat we de mensen en de bedrijven niet hebben om die aanpassing snel te realiseren.

Hoe we elektriciteit opwekken en waar we het gebruiken is de laatste jaren enorm snel veranderd. Van een centrale opwekking zijn we in sneltreinvaart naar een decentrale opwekking gegaan. Waar we dus voorheen een centrale en stabiele aanvoer van elektriciteit kenden, zijn we naar een enorm sterk wisselend aanbod van energie gegaan. Ondertussen is ons elektriciteitsverbruik enorm toegenomen en de vraag naar elektriciteit veranderde ook.

Er moet dus veel aan het elektriciteitsnet veranderd worden.


We redden het niet alleen met alleen een nieuw netwerk.

We zullen ook veel meer met energie opslag moeten gaan werken.

Daarbij is het van belang te kijken naar wat voor behoefte er is. Immers hebben we soms een acute piekvraag die energie in een fractie van een seconde vraagt en we hebben een basisvraag die vooral de levering van een enorme hoeveelheid aan energie vraagt.

Met snelle batterijen kunnen we een piekvraag binnen een fractie van een seconde opvangen. Die batterijen moeten dan overal in het land aanwezig zijn.

Alleen al dat probleem duurt jaren om op te lossen. Al was het maar vanwege de vergunning om ergens een enorme batterijpark neer te mogen zetten.

De aanvraag moet gedaan worden, de gemeenteraad moet er akkoord mee gaan. Er moeten geen bezwaren op toegekend worden, en als je dat allemaal doorlopen hebt, dan pas kan je met de energiepartijen om de tafel gaan. Je hebt je vergunde terrein, maar wie gaat de batterij bouwen, exploiteren en aan wie ga je onder welke voorwaarden de energie leveren en opslaan?

Dit is al even in enkele zinnen de uitdaging waar de energie sector voor staat.

1. Aanpassing van het netwerk

2. Vergunningaanvragen

3. Toevoeging van batterijen aan het netwerk

4. Afspraken over de regels rondom die batterijen    

5. Opstarten van de toepassing van batterijen


Zoals u weet, ben ik me aan het inlezen in de energie sector in Nederland. Die batterij oplossing is iets waar we nu naar gaan werken. Het is de oplossing voor de wisselende opbrengsten en vraag vanuit duurzame energie vormen.

Kijk hier alvast voor één van de voorlopers in deze ontwikkeling.

 
 

Fysiek goud kopen

Het is verstandig om je spaargeld uit de euro te halen en in goud of zilver te stoppen. Maar bij wie dan? Kijk hier voor een betrouwbare Nederlandse aanbieder. Klik hier

Index beleggen in crypto's

Je kan, als je vertrouwen hebt in een wederopstanding van de cryptosector, in een mandje van de meest populaire 25 crypto's beleggen. Voordeel is meer stabiliteit, lage kosten en minder werk. Een aanrader als je nog niets in crypto's deed en nu wilt beginnen! Ik had eerder een videogesprek met de aanbieder! Kijk hier

Gebruik kortingcode "Beursbox" voor korting! (aan het einde van de inschrijfprocedure)

Kijk hier
 
 
 

Marktbeeld (Tom Lassing)

22/02 7:09

  • Gisteren behaalde het videokanaal van Beursbox de 12.000 abonnees! Overigens heb ik bekend gemaakt dat ik een actief beheer op de reacties ga toepassen. Er was een wat giftige sfeer in de reacties ontstaan en dat kan niet de bedoeling zijn. Iedereen moet veilig reacties kunnen plaatsen en iedereen moet netjes bejegend worden. Kijk hier op het video kanaal. Abonneer je ook, het is gratis.

  • Ik zou uiteraard graag nog meer goed nieuws uit Detroit willen doorgeven, maar helaas... Ik heb 25 huizen verhuurd van de 29 die ik er heb. Maar liefst 20(!) van de huurders hebben deze maand een 50 dollar boete gekregen omdat ze te laat waren met de huur betalen, de huur niet volledig betaalden of de huur nog totaal niet betaalden! Zo erg was het zelfs tijdens Corona niet.

  • Osisko heeft bekend gemaakt dat het flink meer heeft omgezet in 2023. Hun omzet was niet eerder zo hoog. Toch zijn ze nog altijd niet winstgevend. Het blijft één van mijn sleutelposities in mijn persoonlijke portefeuille.

  • Nvidia wist gisteren de extreem hoge verwachtingen te overtreffen. Dat hadden niet veel beleggers en analisten verwacht. Het aandeel TSMC steeg vanochtend dan ook 2% op het nieuws, omdat ze een grote leverancier van Nvidia zijn. Super Micro Computer's aandeel steeg zelfs 11,4% op het goede nieuwsa van Nvidia. ASML steeg nabeurs ook 2,7% in de VS.

  • De Japanse Nikkei beursindex is boven de 39.000 punten gekomen.

  • Delivery Hero uit Duitsland heeft besloten om haar onderdeel Foodpanda, actief in het Verre Oosten, NIET te verkopen. De onderhandelingen duurden al maanden. Geruchten gingen dat Grab de potentiële koper was, maar officieel is dat nooit bekend geworden.

  • Geen verrassing, Mercedes ziet haar omzet dalen. Het is geen verrassing omdat de hoge energieprijzen funest voor de concurentiepositie van het bedrijf zijn.

  • De LNG markt ziet prijzen die in drie jaar niet zo laag zijn geweest. China heeft zich daarom nu ook als vragende partij op die markt begeven.

  • Overweeg ook een abonnement op de dagelijkse nieuwsbrief van Joost!

Naar het Beursbox video kanaal
 
 
 

Leren beleggen E-boek (gratis)

Bent u recent begonnen met beleggen en zoekt u antwoorden op veel vragen die u over beleggen in aandelen en opties heeft?
Dat zijn de vragen waarop ik u mogelijk het antwoord kan geven.
Ik heb namelijk het rapport "Leren beleggen" geschreven met daarin praktische tips en uitleg over beleggen.

Dit gratis rapport zal u dure fouten schelen! Stuur het ook door naar anderen die net met beleggen begonnen zijn!

Mail me even op tom.lassing@PROTECTED en vraag om toezending van het Leren Beleggen E-boek! (Het is gratis)

Uw eigen pensioen regelen

Wilt u zeker zijn van een degelijk pensioen, dan moet u het zelf oppakken. U kan het namelijk veel efficiënter dan de pensioenfondsen in hun dure gebouwen en met hun dure fondsbeheerders. Hoe? Dat leg ik uit in dit rapport. Het is verbluffend simpel. Het werkt ook echt!

Meer informatie
 
 
 

Een balancerings uitdaging (Joost van Buuren)

22/02 7:28

NEO Finance heeft een heel grote uitdaging. Dat is namelijk om mensen te vinden die geld willen lenen en tegelijkertijd mensen te vinden die dat geleende geld willen uitlenen.

In het begin van de onderneming in 2016 was de uitdaging vooral het vinden van mensen die hun geld durfden in te zetten. Het bedrijf heeft toen veel van haar eigen geld gebruikt om de leningen te kunnen verstrekken.

Dat ging zelfs zo ver dat de toezichthouder er een grens aan stelde.

Dat is mede de reden dat de garantie op de verstrekte leningen vorig jaar fors terug is gebracht. Te veel geldverstrekkers verkochten de slecht lopende leningen aan NEO Finance. Dat was goed voor de winst van het bedrijf, want de leningen bleken uiteindelijk wel gewoon geld op te leveren, maar het bracht te veel leningen in handen van de onderneming.

Dat moest dus anders en de toezichthouder legde NEO Finance beperkingen op.

Wat we de laatste tijd zien, is dat er steeds meer grote particuliere investeerders in het platform ontstaan zijn.

Zo begon ik in 2018 met 500 euro, maar ondertussen heb ik meer dan 86.000 euro in het platform staan.

Iedere maand komt daar aan rente al bijna 800 euro bij. 800 euro die ik iedere maand terug in leningen zet.

Ik ben niet de enige die steeds meer geld in het systeem heeft staan.

Voor NEO Finance is het nu vooral de uitdaging om steeds weer nieuwe leners te vinden voor die toenemende hoeveelheid geld die beschikbaar is in het platform.

Dat ging tot eind 2023 fantastisch, maar nu begin 2024 zien we dat het ze meer moeite kost. De rente is bewust al één procent omlaag gebracht om maar meer leners bij concurrenten weg te trekken.

Ondertussen is ook mijn cursus ook een reden waarom er meer nieuw geld in het systeem is gekomen. Het daar bij ook duidelijk dat de toepassing van AI in het systeem de risico's nog kleiner heeft gemaakt. Steeds meer beleggers zien dus in dat 12% op jaarbasis jaar in jaar uit binnen halen een heel goede deal is. Men is dus bereid meer geld in leningen te zetten. 

NEO Finance moet nu meer leners vinden. Dáár kan ik ze niet bij helpen.

De cursus vindt je hier
 
 
 

Er is nog handel met Rusland (Tom Lassing)

22/02 7:48

In tegenstellng tot wat velen denken, is er nog altijd 'gewoon' handel met Rusland. Immers, slechts een derde van de vroegere handel wordt geraakt door het embargo.

Er zijn dus nog altijd westerse bedrijven die (graag) zaken met Rusland doen.

Die bedrijven hebben echter wel te maken met extra risico's. Bijvoorbeeld het risico dat Rusland zo'n bedrijf als 'wraak' voor de westerse sancties ook beperkingen oplegt of straft.

Of het bedrijf kan in het westen te maken krijgen met boycots van consumenten die de producten van het bedrijf nu niet meer willen kopen omdat men boos is over de voortdurende handel met Rusland.

Het is dus een balanceringsoefening, waarbij zo'n bedrijf moet afwegen of de potentiële winsten wel tegen de risico's op blijven wegen.

Daarbij is dan ook van belang dat de Russische markt voor westerse verhoudingsgewijs niet zo groot is. Natuurlijk er zijn 140 miljoen Russen, maar die wonen niet allemaal in het westelijke deel van Rusland. Europa deed vooral zaken met de stedelijke bevolking in het westen van Rusland. Dat zijn dus lang zoveel mensen niet dan er in heel Rusland wonen.

Die Russen hebben ondertussen steeds minder geld te besteden, want de Russische economie moet steeds meer geld aan het militaire apparaat uitgeven. Het wordt dus steeds minder interessant voor westerse bedrijven om nog in Rusland actief te zijn en het embargo begint voor Rusland steeds meer te knellen.

De Russische economie was al niet groot en breed, maar wordt nu steeds kleiner en smaller. Rusland maakt niet zo veel meer. Wat ze nog maken aan wapens blijft in Rusland en wat ze voorheen veel deden, was het in elkaar zetten van buitenlandse onderdelen tot zogenaamd Russische producten. Die handel ligt nu voor een groot deel stil.

De uitvoer van met name olie en gas is qua hoeveelheden enorm veel minder geworden sinds het begin van de oorlog. De hogere prijzen voor energie maakte het in het begin nog meer dan goed, maar die situatie is ook voorbij.

Chinese bedrijven vergroten hun marktaandeel nu in Rusland, maar waar praten we dan over? De markt voor luxe auto's bijvoorbeeld was in handen van de Duitse merken. Dat is nu vrijwel over. China is nu de topleverancier voor luxe auto's in Rusland... Alleen de markt is totaal ingestort. Dus hoe belangrijk is dat dan nog?

Overigens, in 2021, het jaar voor de inval in Oekraïne, was China goed voor 14,7% van alle Russische uitvoer. Nederland kwam op de tweede plaats met 8%.

De Russische vraag naar buitenlandse producten kwam ook al voor de oorlog vooral vanuit China met een 24,9% percentage. Duitsland stond toen tweede met 11,5%. Nederland stond er achtste met 2,8%.

 
 

In 10 stappen succesvol beleggen

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties

Tijdelijk het fysieke boek, het e-book, het audioboek en de online training tegen slechts de verzendkosten. Je wordt stap voor stap begeleid.

Kijk hier verder
 

Een goedkope broker kiezen

Het zal geen verrassing zijn dat ik FXFlat als broker ga aanraden. Een goede broker met lage tarieven.

Klik hier voor meer informatie! Ze zijn ook interssant als broker voor je daghandel! In dat geval, klik hier.

 
 

Waarom groene energie nu duur is (Tom Lassing)

22/02 8:11

Eén manier om de kostprijs van energie te berekenen is hoeveel de investering kost en hoeveel we vervolgens economisch bezien uit een bepaalde hoeveelheid energie kunnen verdienen.

Bij olie is dat relatief eenvoudig. We weten immers de investering die gedaan is. We kennen de productie en vervolgens weten we hoeveel energie we halen uit een vat olie. Die economische opbrengst maakt dat de wereld nu zo'n hoge welvaart heeft. Er komt namelijk relatief veel welvaart voort uit de olie, terwijl er ook relatief gezien, weinig arbeid voor nodig is.

Dat is anders bij duurzame energie.

Ook daar weten we de investering, maar een zonnepanelenpark en een windpark hebben om energie te kunnen blijven leveren onderhoud nodig. Het moet ook allemaal na al een paar jaar weer worden vervangen. Daar is dus veel werk en dus veel kosten voor nodig.

Relatief veel onderhoud ten opzichte van de grijze energie sector. Immers, daar heeft alleen de bron, de raffinaderij en de pomp onderhoud nodig, maar elders kunnen de we energie er uit zo maar gebruiken.

Bij duurzame energie vergt het dat we, als we panelen op ons eigen dak leggen, daar externe mensen voor nodig hebben. Je moet de omvormer na 12 jaar vervangen en je moet de panelen minstens één keer per jaar schoonmaken en controleren. Is de werkgelegenheid uit dat werk een plus voor de economie, of is het in feite een extra kostenpost, want bij het gebruik van olie en gas zijn al die werkzaamheden niet nodig?

Is in dat opzicht duurzame energie niet extra duur?

Daarover zijn de meningen nogal verdeeld.

Je zou kunnen stellen dat een vat olie een opbrengt heeft van... ik noem maar wat, 20.000 euro.

Een zelfde hoeveelheid duurzame energie heeft een opbrengst van 10.000 euro.

Het is maar een voorbeeld.

Echter, Een deel van de kosten die het "slechts" 10.000 euro maken, is weer omzet en inkomen in de economie. Die kostenpost is dus niet verloren. Ze komt echter alleen niet toe aan degene die de energie kocht.

Deze berekening gaat op zolang olie en gas relatief goedkoop blijven. Als de prijs voor de afnemende hoeveelheid beschikbare olie en gas stijgt, dan neemt de opbrengst af en wordt duurzame energie relatief goedkoper... 

Duurzame energie is de toekomst, want olie en gas zullen uiteindelijk op raken. Ook kernenergie is uiteindelijk eindig. Het eindpunt van duurzame energie is hoogstwaarschijnlijk echter totaal niet wat we nu als bronnen hebben. Daarmee bedoel ik panelen en molens. Ik kan me indenken dat de wereld uiteindelijk ook in de ruimte gaat zoeken naar een slimmere manier om de energie van de zon te vangen. Waarom zou je bijvoorbeeld niet een zonnepark in de ruimte leggen, zodanig dat de zon er nooit onder gaat?

Moet je alleen nog een manier vinden om de energie veilig naar de aarde te stralen. Een mooie uitdaging.   


Sponsor Beursbox
 
 
 

Uw start in crowdfunding/lending

Crowdfunding / Crowdlending is de opvolger van eeuwenlange banken dominantie op de leningenmarkt. Voortaan kunt u die mooie markt betreden en hebben de banken het nakijken. Ik ontvang ondertussen al meer dan 780 euro per maand aan rente en dat bedrag is groeiende.

Kijk hier
 
 
 
Abonnement muteren
Copyright © 2024 Pro Gain BV
 
  • This mailing list is a public mailing list - anyone may join or leave, at any time.
  • This mailing list is announce-only.

Beursbox Nieuwsbrief

Privacy Policy:

asd