Beursbox Nieuwsbrief Jubelverhaal Russische economie

 
From: "Beursbox Nieuwsbrief" <tom@PROTECTED>
Subject: Beursbox Nieuwsbrief Jubelverhaal Russische economie
Date: February 27th 2024
Online Lezen
 
Beursbox dinsdag, 27 februari 2024
 
 

AEX 852,87 -  Dow 39.069 - USD 1,085 - Btc 51.803 - Goud 2,033.5 

 
 

Pensioenfonds PGGM wil verhuizen (Tom Lassing)

27/02 6:30

Het pensioenfonds PGGM is al heel lang in Zeist gevestigd. Ze hebben er een prachtig kantoor en liggen goed bereikbaar.

Toch willen ze weg, want volgens de directie kunnen ze op die locatie te weinig jonge medewerkers aantrekken.

Een heel vreemde redenatie, want de laatste keer dat ik keek, waren er ook genoeg jongeren in Zeist en omgeving.

Is het dat de directie dichter bij huis wil werken?

Zou wel interessant zijn te kijken waar die wonen en waar ze het bedrijf naar toe willen verhuizen...

Het is voor de PGGM makkelijk. De gepensioeneerden betalen wel en hebben vrijwel geen zeggenschap, dus ga je gang maar.

Zo'n verhuizing kost miljoenen.

Kan je dat écht goedmaken met de verhuizing?

Ik begrijp dat bedrijven soms een verandering willen, al was het maar om dood hout uit de onderneming te snijden.

Het jongere personeel komt voort vanuit het feit dat de huidige (oude) werknemers bij een verhuizing lang niet allemaal mee kunnen of willen gaan.

Het bedrijf kan dus op kosten van de deelnemers veel werknemers (vervroegd) laten afvloeien.

Het is dus niet zo dat ze geen jong personeel kunnen krijgen. Het is dat ze de oudere garde er zonder verhuizing niet uit kunnen werken... Maar dat gaan ze niet hardop toegeven.

 
 

Een aantrekkelijke rente

Bent u op zoek naar een aantrekkelijk en duurzaam rendement voor uw spaargeld? Door obligaties aan te schaffen, investeert u in Nederlandse zonnepark- en batterijopslagsysteemprojecten die worden beheerd en ontwikkeld door Tomorrow Energy.

Download nu de gratis informatie brochure!

Presentatie in Mechelen

Ik ben 25 maart één van de sprekers op een beleggingsbijeenkomst georganiseerd door WH Selfinvest in Mechelen.

Wil je er bij zijn (gratis), meldt je dan hier aan.

Je kan je ook aanmelden voor de live stream van het event. Klik dan hier

 
 

Marktbeeld (Tom Lassing)

27/02 6:48

 • Heb je al een abonnement op de dagelijkse cryptonieuwsbrief van Joost? Kijk hier.

 • Pak die gratis ounce zilver! Een gratis ounce zilver bij het openen van een nieuw goud999 account en storting en aankoop van edelmetaal ter waarde van tenminste 1000 euro! Kijk hier.

 • Vanmiddag in het lunchwebinar ga ik het aandeel Blackrock bespreken. Klik hier om er om 12:30 uur gratis live bij te zijn.

 • Een flinke koerswinst voor bitcoin de laatste dagen.

 • Je kan de shareholdersletter van Warren Buffett hier vinden.

 • Gisteren ineens weer twaalf leningen in de open markt van NEO Finance. Blijkbaar is de droogte weer voorbij.

 • In de VS wordt een fusie van twee winkelketens actief door de toezichthouder tegengehouden. Het bedrijf zou te dominant worden. Ik verbaas me er over, want Walmart is extreem veel groter. Wat dacht je ook van Amazon... Waarom mag de één wel extreem groot worden en de ander niet?

 • Is het moderatie of censuur als online media bedrijven content tegenhouden? Het hoge gerechtshof in de VS gaat zich daar over buigen.

 • In de Dow Jones gaat Walgreens vervangen worden door het aandeel Amazon. Het aandeel Walgreens verloor 60% van haar waarde in de periode dat de Dow Jones 60% steeg. Het aandeel had in de index dus nog amper waarde.

 • Walmart gaat haar aandelen splitsen. Je gaat drie voor één krijgen.

 • De aandelen Marathon Digital Holdings en Cleanspark gingen gisteren zo'n 20% hoger. Het had alles te maken met de koersvorming van bitcoin.

 • Ook Denemarken stopt nu met het onderzoek naar de Nord Stream explosies. De reden daarvoor lijkt nogal een drogreden te zijn. Zou het zijn dat het een partner is die het georganiseerd heeft? Hoe dan ook, het was een juiste actie. Het was alleen beter geweest als het in overleg was gedaan. Nu blijft er een raar geurtje omheen hangen.

 • De Britse bankier Jacob Rothschild is op 87 jarige leeftijd overleden. Hij was één van de telgen van het schatrijke bankiersbedrijf dat al eeuwen actief is in de financiële wereld. Jacob was oprichter van de J. Rothschild Assurance Group, nu bekend onder de naam St. James's Place.

Video kanaal Beursbox.nl
 
 
 

Exclusieve Online Training Van Harm van Wijk

HOE IK EN MIJN KLANTEN GEMIDDELD 20,6% RENDEMENT PER JAAR BEHALEN IN MINDER DAN 5 MINUTEN PER WEEK DOOR HET MANAGEN VAN RISICO (OOK MET KLEINE PORTEFEUILLES)
Gratis training door Harm van Wijk

Hoe je rendement kunt maken met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt...
Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week...
Hoe kan je met een klein budget een mooi rendement behalen?

Kijk hier verder
 

Laat je Royaal uitkeren

Beleggers maken te weinig rendement. Om te veranderen moeten we andere afspraken met onszelf maken. Bijvoorbeeld een paar aandelen kopen die we nooit meer gaan verkopen. In feite zoals Warren Buffett het deed.

Lees hier verder
 
 
 

Een les van Warren Buffett en Charlie Munger (Tom Lassing)

27/02 7:00

"Buy wonderful businesses purchased at fair prices and give up buying fair businesses at wonderful prices."

Of te wel, koop fantastische bedrijven tegen eerlijke prijzen en stop met het kopen van redelijke bedrijven tegen hoge koersen.

Het lijkt een inkopper, maar zie maar eens een bepalen wat een eerlijke prijs is voor een fantastisch bedrijf!

Dat is namelijk de uitdaging.

Ik weigerde ooit (voor de twee splitsingen) tegen 85 dollar aandelen Google te kopen. Ik vond die aandelen veel te duur. Dat was een domme zet van me.

Warren koopt vaak bedrijven die al meer dan 80 jaar bestaan. Dat is, zoals hij zelf zegt, omdat die bedrijven zichzelf al meerdere keren opnieuw hebben uitgevonden. Ze hebben een zekere overlevingsdrang in zich.

In Nederland kennen we als een mooi voorbeeld Philips. Hoeveel moois is daar al niet uitgekomen?

De grootste positie in Berkshire Hathaway is nu Apple. De aankoop van dat aandeel is geen slecht besluit gebleken.

 
 

Jubelverhaal Russische economie (Tom Lassing)

27/02 7:15

Volgens Putin draait de Russische economie fantastisch.

De Volkskrant nam die boodschap graag over en kwam vorige week met een jubel verhaal over hoe fantastisch de oorlog, die volgens de Russische leider geen oorlog is, voor de Russische economie is.

De tankfabriek draait overuren en de medewerkers in die fabriek hebben 7% meer reëel loon ontvangen.

Ik sta er van te kijken dat de Volkskrant zo makkelijk aanneemt dat wat Putin zegt ook waar is. De man zou Oekraïne niet aanvallen en binnen een week daarna was het vol oorlog! De man staat bol van zijn leugens.

Natuurlijk vindt hij dat de economie goed draait. Het is voor hem enorm belangrijk dat zijn bevolking en partners in het buitenland die boodschap geloven. Hun steun aan Ruslands oorlog valt weg als ze pessimistisch worden. Dus altijd en overal jubelgeluiden ondanks alle bewijzen voor het tegendeel.

De Volkskrant werkt er graag aan mee.

Het voorbeeld werd gegeven van de tankfabriek die nu weer vol productie draait. Een mooi bewijs dat Rusland weer zelf kan produceren en dat het de economie goed doet.

Maar hoe doet de productie van tanks de economie goed als die tanks een week later op het slagveld al vernietigd zijn? Wat is dan de totale winst van die productie? Het zou anders zijn als je die tanks dan verkoopt en er een inkomstenpost van hebt, maar dat is hier niet het geval.

Ja, het geldt dus als omzet, maar per saldo is er alleen maar verlies. Maar zo rekent Putin niet en de econoom van de Volkskrant ook niet. Waar heeft die man gestudeerd? In Moskou?

De hele economie groeit is het verhaal...

Dat terwijl de mensen minder te besteden hebben en infrastructurele investeringen van de overheid uitblijven en vooral pensioenen snel minder waard worden. Immers, alles gaat nu naar het militaire complex.

Russen kopen vrijwel geen kapitaalgoederen meer, want het vertrouwen in de economie en de staat is fors teruggelopen. Daarbij zijn zaken als wasmachines, koelkasten etc. veel minder te krijgen, al was het maar omdat ze veel duurder zijn geworden en vaak ook omdat ze, door het vertrek van westerse bedrijven, niet meer geleverd worden.

De sancties doen Rusland pijn, maar net als die Iraakse generaal ooit is het zaak te blijven ontkennen al staat de waarheid pal naast je.


Er is één voordeel te noemen voor Rusland. Ik wil dat niet onvermeld laten. Rusland had last van de Hollandse ziekte. Genoemd naar een bekend land in West Europa alwaar ze enorme hoeveelheden gas in de bodem vonden. Ineens had dat land geld als water en dat was funest voor de lokale maak industrie. 

Mensen gingen elders producten kopen.

In Rusland gebeurde dat ook. Gek genoeg hadden ze, toen er geld zat was, liever een Mercedes dan een Russische Lada.

De Russische maak industrie ging dus kapot. Nu echter de buitenlandse partijen grotendeels verdwenen zijn, en er veel minder geld beschikbaar is, moeten Russen weer meer zelf maken. Dat is dus een plus punt. Dat die eigen productie weer het niveau van de ouderwetse Lada heeft, dat moeten ze op de kop toenemen. Ze maken het nu tenminste wel weer zelf.

 
 

Incasseer iedere maand dividend!

Inkomensgericht beleggen is vorig jaar een groot succes gebleken. U kunt nu ook dit jaar profiteren van deze manier van beleggen!

Klik voor nadere informatie
 

Investeer je gespaarde geld

Beleggingen vanaf 20 euro, rendementen tot netto 12%. Zeer betrouwbare partij. Kijk hier voor meer informatie.

 
 

Mijnongeluk in Turkije (Tom Lassing)

27/02 7:31

De goudmijn onderneming SSR Mining maakte bekend dat er op 13 februari bij hun mijn in Turkije een grondverschuiving heeft plaatsgevonden. Een afvalberg is gaan schuiven.

Er zijn slachtoffers te betreuren. Er worden mogelijk nog altijd acht of negen mijnwerkers vermist. De onderneming gaat vandaag nadere informatie geven over de stand van zaken.

De Turkse overheid heeft ook acht medewerkers van de onderneming gearresteerd.

Na het ongeluk heeft de Turkse overheid de licentie van de onderneming ingetrokken. Ze mogen de mijn dus nu niet meer exploiteren. Daarbij gaat de onderneming ook een heftige boete tegemoet zien.

Voor SSR Mining is het hun op één na grootste mijn in hun portefeuille. Dit komt dus ook voor de onderneming hard aan.

De koers halveerde na de ramp in Turkije.


Sponsor Beursbox
 
 
 

Index beleggen in crypto's

Ik ben zelf ook actief met het index beleggen in crypto's. Als die markt weer herstelt, zit ik er ook in, zonder dat ik ooit zelf een crypto transactie heb hoeven te doen voor deze belegging.

Kijk hier verder en gebruik de korting code Beursbox

 
 
Abonnement muteren
Copyright © 2024 Pro Gain BV
 
 • This mailing list is a public mailing list - anyone may join or leave, at any time.
 • This mailing list is announce-only.

Beursbox Nieuwsbrief

Privacy Policy:

asd