Beursbox Nieuwsbrief Tegendraads handelen

 
From: "Beursbox Nieuwsbrief" <tom@PROTECTED>
Subject: Beursbox Nieuwsbrief Tegendraads handelen
Date: September 21st 2022
Online Lezen
 
Beursbox woensdag, 21 september 2022
 
 

AEX 661,61 Dow 31.706 USD 0,994 Btc 19.046 Goud 1,667.6

 
 

Voor de fundamentele belegger

FinancialStockData.com is een Nederlandse data aanbieder die fundamenteel ingestelde beleggers via de aangeboden data een enorm inzicht geeft in de ontwikkeling van beursgenoteerde bedrijven. Met code 'beursbox' krijg je een 30 dagen gratis toegang tot hun volledige systeem. Pak die kans! Hoe werkt het? Kijk hier

Kijk hier voor het proefabonnement
 

Index crypto beleggen

Mijn portefeuille bij Mercury Redstone is weer iets teruggevallen qua waarde. De afgelopen tijd heb ik wel goedkoop kunnen bijkopen waarmee de gemiddelde aankoopprijs flink daalde. Heb je vertrouwen in die markt, dan is dat een aardige strategie. Wil je korting op je accountabonnementskosten, geef dan bij aanmelden de code "Beursbox" op!

Kijk hier
 
 
 

Marktbeeld (Tom Lassing)

14/09 7:00

  • Vandaag ga ik in het lunch webinar het aandeel META bespreken. Je kan je hier aanmelden voor het live webinar.

  • Ook in België gaat Yara haar productie nu vanwege de hoge energieprijzen stilleggen. Hoewel niet leuk voor de onderneming, is het nu wel het juiste besluit. We moeten energie besparen en met de sluiting van dit bedrijf zal België enkele procenten van het totale gebruik besparen.

  • Vandaag komt er een speech van Putin. Er gaat in Rusland iets veranderen. Je kan als inwoner in feite de mobilisatie vrijwel niet meer ontlopen en mogelijk worden de twee 'onafhankelijke republieken in Oekraïne door Putin als Russisch ingelijft, waarna een aanval van Oekraïne er op een aanval op Rusland is. Putin kan dan een algehele mobilisatie afkondigen. 

  • Gaat de FED vandaag de rente nog weer verhogen? De kans is behoorlijk groot. Beleggers zijn er duidelijk niet zo gerust op. De Amerikaanse bewurzen verloren gisteren ruim een procent aan waarde.

  • De COO van Beyond Meat is op non actief gesteld. Hij zou een ruzie in het verkeer hebben gehad waarde de ruzie behoorlijk aan de hand is gelopen. Beyond Meat zit de laatste tijd in de hoek waar de klappen vallen. De koers is het afgelopen jaar meer dan 80% gedaald. Juli 2019 was de koers nog 196. Nu is de koers 16,05.

  • De miljoenen nota...  Er komt 17 miljard om de financiële positie van de armsten te verbeteren. Het minimumloon en AOW stijgen 10%. Er komt minder belasting op werken en iets meer op vermogen. Er komt ook een prijsplafond op energie. Eindelijk komt er extra geld voor het MBO. Er gaat meer geld naar defensie. In 2025 moet Nederland aan de NAVO norm voldoen. Er komt in 2023 6 miljard meer voor zorg.

  • Donderdagavond 22 September ga ik om 20:30 uur praten met de CTO van Kitewpower. Dat is het Nederlandse bedrijf dat middels kites windenergie opwekt. Die methode heeft enkele grote voordelen. Je kan zelfs gaan beleggen in het bedrijf!
    Geef je hier op voor het webinar!

  • Kijk hier even naar een aanbieding van een beleggen boeken pakket!

Video kanaal Beursbox.nl
 
 
 

Bij lange na niet genoeg... (Jack Hoogland)

21/09 7:26

Een paar jaar geleden waren autofabrikanten nog bang dat er niet genoeg belangstelling zou zijn voor elektrische auto’s.

Nu schieten autofabrikanten in de stress omdat ze bang zijn dat ze niet genoeg elektrische auto’s kunnen produceren.

Ze investeren vele miljarden om hun productiecapaciteit voor elektrische auto’s zo snel mogelijk op te schalen. Zie deze tweet.


Al die elektrische auto’s hebben batterijen. 

En voor iedere batterij zijn grondstoffen als koper, lithium, rare earths, nikkel, grafiet en kobalt nodig.

In 2040 heeft de wereld maar liefst 42 keer zoveel lithium, 25 keer zoveel grafiet, 21 keer zoveel kobalt, 19 keer zoveel nikkel en 7 keer zoveel rare earths nodig. Zie deze afbeelding.

   

                    Er zijn bij lange na niet genoeg mijnen in aanbouw om aan die zó snel stijgende vraag te voldoen.

Gevolg is dat...
Klik hier om verder te lezen.

 
 

Pensioensparen, een enorm rendement in 25 jaar!

200 euro per maand sparen en dan een miljoen na 25 jaar hebben, is dat écht mogelijk? Ja, hoe gek het ook klinkt, het is mogelijk, maar dan moet je het wel zelf doen en ook op deze manier.

Kijk hier
 

Beursbox Insider service

Beursbox heeft nu ook een betaalde service!

Je leest er hier meer over.

 
 

Tegendraads handelen (Tom Lassing)

21/09 7:47

De beurs en de economie zijn twee zaken die behoorlijk los van elkaar staan. Als u naar het journaal luistert, dan zou u dat juist niet zeggen. Journalisten gebruiken de beurs als graadmeter voor de economie.

Beleggers zouden dus het idee kunnen krijgen dat er een hechte relatie tussen de beurs en de economie is.

Als u zo'n belegger bent die dat denkt, dan gaat u de bietenbrug op.

De economie gaat nu nog altijd lekker, terwijl veel koersen al enorm gedaald zijn.

Kijk naar een aandeel als Meta. De Internet sector doet nog altijd goede zaken, maar het aandeel is in een jaar tijd 60% gedaald.

Kijk naar Alphabet, het moederbedrijf van Google. Een klein jaar geleden stond het aandeel op 150. Nu net boven de 100. De totale economie is gedurende het afgelopen jaar gegroeid!

Kijk naar Nvidia. Een bedrijf uit de semiconductor sector. Ook hier is 60% van de koers verdwenen.

Beleggers werden massaal op het verkeerde been gezet. De economie groeide, maar deze aandelen verloren gigantisch veel aan waarde. Wat als straks de economie gaat krimpen? Wat gaat er dan met de koersen gebeuren?

Hoe erg gaat het dan worden vragen velen zich af.

Nu, u zou er niet gek van moeten opkijken dat de economie in een recessie komt, terwijl de nodige aandelen dan juist weer in koers gaan stijgen.

Ik ga niet stellen dat het DUS deze aandelen gaan zijn, maar gedurende de recessie worden er interessante winsten gerealiseerd en zullen enkele dappere beleggers hun vermogen flink zien toenemen. Simpelweg omdat ze zich realiseren dat de economie en de beurs twee losstaande zaken zijn. Wat het journaal ook zegt.

 
 

Innovatieve windenergie (Kitepower) (Tom Lassing)

14/09 8:04

Kitepower roept op om versneld in te zetten op innovatieve windenergie  

Om zo Europa versneld onafhankelijk te maken van schimmige regimes en fossiele brandstof 

DELFT –  Als Europa de missie van Wubbo Ockels wil voortzetten, af wil van fossiele brandstoffen, de klimaatdoelstellingen van Parijs wil halen en zich wil losmaken van onbetrouwbare energiepartners is structurele verandering nodig. De Delftse startup Kitepower heeft met hun eerste mobiele airborne windsystem (AWES) de toekomst van groene windenergie in handen: goedkoper, praktischer, makkelijk te verplaatsen en ook bij weinig wind kan energie opgewekt worden. Inmiddels zijn ruim 470 investeerder ingestapt en is middels crowdfunding zo’n 70% van het investeringsgeld opgehaald. Met het geld wil Kitepower op de korte termijn oplossingen bieden voor vluchtelingenkampen, bouwplaatsen en festivals...

Donderdag 22 sept heeft Tom Lassing in een live webinar een gesprek met de CTO van het bedrijf!

Lees verder
 
 
 

Leer Japanse Candles goed toepassen

U kan hier gratis het door Tom Lassing geschreven Japanse Candles E-boek opvragen. (Negeer even de foutmelding.)

Klik hier
 

In 10 stappen succesvol beleggen

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties
Bestel NU dit boek. Je wordt stap voor stap begeleid en geniet van een 30 DAGEN NIET GOED GELD TERUG GARANTIE

Vraag hier aan
 
 
 

Dutch Disease voor Rusland (Tom Lassing)

21/09 8:29

Toen Nederland het Groningse gas ontdekte en ging oppompen gebeurde er iets wat in de wereld nog niet eerder was voorgevallen. Een moderne economie werd geconfronteerd met de inkomsten van enorme hoeveelheden aan bodemschatten en dat had een enorme impact op de totale economie en samenleving.

De gulden werd heel hard en dat betekende dat het buitenland de Nederlandse goederen niet meer kon betalen. De maak industrie van Nederland ging verloren door de gasinkomsten uit Groningen. Nederland werd schatrijk, terwijl de werkloosheid en armoede bij de bevolking de pan uit rezen.

De wereld is dat Dutch Disease gaan noemen.

Rusland heeft dat ook. Rusland begon 10 jaar geleden heel bewust enorme hoeveelheden aan energie aan Europa te verkopen. Het land verkreeg daarmee enorme inkomsten, maar de sterke roebel maakte ook dat de Russiche maak industrie verdween. Rusland ging haar onderdelen simpelweg op de wereldmarkt kopen en wat Rusland nog deed, was buitenlandse producten in Rusland in elkaar zetten. 

Daar is niets mis mee, zolang de economie maar 'open' is.

Immers stroomt het geld toch wel binnen vanwege de enorme energie inkomsten. Je kan als land blijven doen alsof je het zelf maakt, maar in feite ben je niet meer aan het doen dan 'in elkaar zetten'. Dat voegt verder economisch gezien weinig toe.


De oorlog in Oekraïne veranderde veel.

Ineens staan veel van de producten die er toe doen op sanctielijsten. Rusland kan dus lang niet al haar producten nog in elkaar zetten, want er missen belangrijke onderdelen. Dit heeft een enorme impact op de economie.


Toch merken Russen daar zelf nog niet zo veel van, want door de toegenomen onzekerheid zijn veel Russen gestopt met dure goederen kopen.

De detailhandel in Rusland ligt dus nu ook op haar gat. Winkelcentra zijn vrijwel leeg. Er komen vrijwel geen bezoekers meer.

In die winkelcentra zijn ook heel veel westerse bedrijven verdwenen. Ikea bijvoorbeeld heeft al haar vestigingen gesloten en is vertrokken. McDonalds ook. Soms hebben Russische ondernemingen de filialen overgenomen, maar de producten zijn veranderd en klanten blijven massaal weg.

Heel veel werkgelegenheid in de service sector is mede daar door verdwenen. Honderdduizenden Russen raakten de laatste maanden hun ban kwijt. Die Russen geven nu minder uit en de vraag naar services is ds verder afgenomen.


Rusland begon met een kas waarin meer dan 800 miljard dollar aan valuta tegoeden zat. 300 miljard daarvan is door sancties bevroren.

Ook 300 miljard is al uitgegeven. De oorlog in Oekraïne begon financieel gezien zo goed voor Rusland. Olie en gas schoten omhoog in prijs en Europa betaalde wel. Dit leek de oorlog wel te kunnen financieren.

Maar het feest duurde niet lang. Europa gaf aan te werken aan een strategie waarbij het over een paar jaar zonder Russische energie verder zou gaan. Rusland besloot daarop dat proces te versnellen en de leveringen aan Europa nu al enorm te verminderen. Lastig voor Europa, maar ook geen inkomsten meer voor Rusland. Ze moesten sneller uit hun kasvoorraden putten.


Rusland besloot China en India te vragen energie af te nemen. Die landen deden dat graag, maar wel met forse kortingen. Rusland heeft nu wel wat omzet, maar niet de winst. De energie naar die landen brengen is namelijk enorm veel duurder en vervolgens krijgen ze nog 20% korting. Ook is het volume dat Rusland aan die landen kan verkopen veel lager. Er zijn simpelweg geen schepen voor en de schepen die er zijn, zijn bijna niet te verzekeren.


Ook Russen moeten blijven eten en niet alles valt onder sancties. Het is dus niet zo dat Ruslands economie volledig tot stilstand gekomen is. Maar... de situatie is wel ernstig. Zowel op de korte termijn als op de lange termijn.


Zelfs de Russische energie productie is afhankelijk van westerse kennis en materialen. Ruslands capaciteit om de energie boven de grond te halen neemt nu al ernstig af. Als oliepijpleidingen niet meer stromen, dan slibben de pijpen dicht. Zeker in de winter is dat snel het geval. Als dus een pomp kapot gaat en niet snel vervangen kan worden, dan houdt het voor heel die pijplijn op. Het is niet mogelijk een eenmaal dichtgeslibte pijplijn weer opnieuw op te starten. Je moet simpelweg een nieuwe pijplijn aanleggen. Dit vergt enorme investeringen. Zelfs de machines om die pijplijn aan te leggen kan Rusland nu niet onderhouden.

Denk ook in de landbouw aan John Deere machines. Die kan alleen John Deere onderhouden. Als die dus niet meer in Rusland actief zijn, dan kan je die machines ook afschrijven. Rusland is binnenkort geen enorme energie leverancier meer, puur omdat het ze niet langer lukt om enorme hoeveelheden energie uit de bodem te halen. Rusland gaat in 2023 ook minder voedsel kunnen verbouwen.


Rusland ziet nu ook een enorme brain drain. Veel talentvolle jonge Russen verlaten Rusland. Nu kan dat nog, want er is officieel geen oorlog. Ze gaan dus weg voor Rusland eventueel alsnog een oorlog verklaard. Als Rusland dat doet, dan moeten die jongeren namelijk verplicht onder de wapenen.

Die jongeren gaan voor een deel nooit meer terug komen. Ook voor de lange termijn is dus een enorme probleem ontstaan.


Er is steeds minder werk en als je werkloos raakt, dan wordt je ook verplicht de dienst in te gaan. Een uitkering kan je namelijk wel vergeten.


Zijn er nog lichtpuntjes voor Rusland?

Eerlijk gezegd? Neen, ik zie ze niet. Officieel spreken economen van enkele procenten aan krimp, maar ik denk dat Rusland zichzelf toewerkt naar een krimp van misschien uiteindelijk in 2023 of 2024 wel 50% ten opzichte van 2021.


Ook de wapenindustrie in Rusland ligt nu op haar gat. Rusland was goed voor 19% van de wereldhandel in wapens. Dat is nu naar bijna nul teruggevallen en gezien de resultaten op het slagveld verwacht ik dat niet veel landen nog graag Russische wapens willen kopen. Ook in Russische wapens zaten heel veel westerse onderdelen. Russische drones bijvoorbeeld waren volgestopt met Franse en Japanse elektronica. Rusland heeft daar nu geen alternatief voor en koopt nu Iraanse drones. 


De oorlog in Oekraïne kost Rusland enorm veel. De soldaten krijgen een hoog loon toegezegd, maar Rusland keert dat hoge loon nog altijd niet uit. De onvrede onder soldaten neemt daarover fors toe. Er is ter waarde van vele miljarden aan dure munitie verschoten en wat heeft Rusland daar mee gewonnen?

Dat wat ze in Oekraïne met veel strijd veroverd hebben, is door hen zelf totaal vernietigd. De economische waarde daarvan is negatief. Oostelijk Oekraïne was zeer welvarend. Veel welvarender als dat Rusland is. Het is allemaal weg. Het behouden van de veroverde gebieden kost enorm veel geld en dagelijks verliezen minstens 200 soldaten van Rusland hun leven.

Dit kan niet anders dan een enorme nederlaag voor Rusland worden.

De Russische economie is van onder tot boven kapot. Zelfs al zou de oorlog nu eindigen, dan nog zie ik niet snel verbeteringen. Rusland zal bij een nederlaag mogelijk schadevergoedingen moeten betalen en mogelijk worden de in beslag genomen Russische bezittingen daar wel voor gebruikt. We praten over tenminste 300 miljard aan Russische tegoeden die in het westen bevroren zijn.

Ik heb gisteren ook een video gemaakt

Sponsor Beursbox
 
 
 

Het superieure rendement van Royalty aandelen

Kijken we naar de rendementen over de laatste 25 jaar dan is zonneklaar dat Royalty aandelen de beste rendementen geven. Ik heb twee rapporten geschreven die u eigenlijk beide zou moeten bestellen voor maximaal rendement! Klik hier voor het Royalty rapport en hier voor PensioenSparen.


Royalty rapport aanvragen
 
 
 
Abonnement muteren
Copyright © 2022 Pro Gain BV
 
  • This mailing list is a public mailing list - anyone may join or leave, at any time.
  • This mailing list is announce-only.

Beursbox Nieuwsbrief

Privacy Policy:

asd