Beursbox Nieuwsbrief Container overschot in China

 
From: "Beursbox Nieuwsbrief" <tom@PROTECTED>
Subject: Beursbox Nieuwsbrief Container overschot in China
Date: March 14th 2023
Online Lezen
 
Beursbox dinsdag, 14 maart 2023
 
 

AEX 727,25 Dow 31.819 USD 1,069 Btc 22.694 Goud 1,910.96

 
 

In tien stappen succesvol beleggen

Mijn collega Harm van Wijk schreef een interessant boek over beleggen. Je kan het hier gratis verkrijgen. (Je betaalt alleen verzendkosten!)

Kijk hier
 

Een extreem actuele crypto nieuwsbrief

Voor slechts 25 euro krijg je de rest van 2023 dagelijks van Joost een update over de actuele stand van zaken in Crypto land. Joost zit er echt bovenop, dus je bent altijd 'bij'.

Kijk hier voor meer informatie.

Kijk hier
 
 
 

Marktbeeld (Tom Lassing)

14/03 7:00

  • Vandaag ga ik het in het lunnchwebinar hebben over de bankenrun in de VS. Zou je als belegger nu wel in aandelen moeten zitten en dan met name bankaandelen? Klik hier om er straks bij te zijn.

  • Gisteren is in New York nog weer een bank door de overheid overgenomen. New York regional bank Signature Bank (SBNY) is daarmee de op drie na grootste bank die ooit faalde. We praten over 100 miljard dollar aan tegoeden. SVB die vorige week faalde was de op één na grootste bank die ooit faalde in de VS.

  • Het aantal faillissenten in Nederland neemt toe. In 2,5 jaar wearen er niet zo veel als dat er nu zijn.

  • Saudi Aramco heeft een winst gemaakt van maar liefst 151 miljard euro. Het was een combinatie van een betere prijs en meer omzet dankzij het wegvallen van Russische olie op de wereldmarkt.

  • De BBC heeft bakzeil gehaald in de rel rond Gary Lineker. Waarom kwam het tot die rel? Dat heeft alles te maken met de rechtse politici die de laatste jaren als toezichthouders bij de BBC zijn gaan werken. Die politici wensen geen commentaar op 'hun' regering, terwijl hun eigen pro regering commentaar wel in hun ogen akkoord was. Toen alle sport presentatoren tegengas gaven werd de bluf duidelijk. Gary had niets verkeerd gedaan. Hij mocht zijn mening verkondigen.

  • In Nederland een groot schandaal rond NOS sport. Daar was een heel ziek werkklimaat ontstaan. Ik verwacht dat we enkele presentatoren niet meer terug gaan zien. Het lijkt me niet meer dan terecht.

  • Was FC Barcelona zo goed, of was het de 7,3 miljoen euro die aan scheidsrechters werd overgemaakt die de club zo vaak liet winnen?

  • De koers van bitcoin is weer omhoog geschoten. De onrust bij de banken is blijkbaar goed voor crypto's.

Video kanaal Beursbox.nl
 
 
 

Wat te doen met de banken? (Tom Lassing)

14/03 7:23

Nu in de VS de nodige banken gered moeten worden op een manier die doet denken aan de paniek in 2008 is het toch wel zaak om ook als beleggers te kijken naar de banken.

Dit is NIET het moment om bankaandelen in je bezit te hebben.

Dit is hét moment om je spaargeld te heroverwegen. Het hebben van spaargeld bij meer dan 10% inflatie is al onhandig, maar je spaargeld dan ook nog aan bankiers geven is de kat op het spek binden.

Het je meer dan het garantie bedrag bij een bank staan, dan vraag je er om geschoren te worden.

Maar wat dan wel?

Nu, is zou gaan voor een simpele vorm van spaargeld, namelijk fysiek goud op een goudrekening. Dat is een makkelijk en prima alternatief.

Het heeft meerdere voordelen en een risico.

De voordelen eerst: Geen euro risico en ook geen bankfalen risico. Je kan het in de toekomst omwisselen voor welke munt je dan ook maar hebben wilt.

De nadelen: Goud en zilver hebben een koers. Het kan meer, maar ook minder waard worden. En het kost wat geld om goud en zilver in een kluis aan te houden. Zeg een procent per jaar. Als je dat erg vindt, waarom heb je dan geen probleem met 10% inflatie? Begrijp je het dan niet, of ben je gewoon slecht in rekenen?

Ik heb zelf mijn spaargeld al heel erg lang in de vorm van goud en zilver op een goudrekening. Op dit moment bij zowel Goud999 als bij HollandGold.

 
 

Exclusieve Online Training Van Harm van Wijk

HOE IK EN MIJN KLANTEN GEMIDDELD 20,6% RENDEMENT PER JAAR BEHALEN IN MINDER DAN 5 MINUTEN PER WEEK DOOR HET MANAGEN VAN RISICO (OOK MET KLEINE PORTEFEUILLES)
Gratis training door Harm van Wijk

Hoe je rendement kunt maken met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt...
Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week...
Hoe kan je met een klein budget een mooi rendement behalen?

Kijk hier verder
 

Laat je Royaal uitkeren

Beleggers maken te weinig rendement. Om te veranderen moeten we andere afspraken met onszelf maken. Bijvoorbeeld een paar aandelen kopen die we nooit meer gaan verkopen. In feite zoals Warren Buffett het deed.

Lees hier verder
 
 
 

Container overschot in China (Tom Lassing)

14/03 7:47

In de havens van China loopt het aantal lege containers enorm op.

Dat terwijl we een jaar geleden nog een enorm overschot aan lege containers in het westen zagen.

De wereldhandel is dus duidelijk nog altijd flink overstuur en rommelig.

Wat zegt het dat de containers in China opstapelen?

- Het zegt ons dat China heel veel minder uitvoert.

Maar dat houdt ook in dat wij minder importeren. De vraag vanuit het westen is fors minder geworden en dat komt waarschijnlijk vooral door de huidige inflatie waar we mee te maken hebben.

Je kan je geld maar één keer uitgeven en vrijwel ieder huishouden in Nederland heeft gezien dat vooral energie fors duurder is geworden. Als daar het geld naar gaat, dan kan het niet uitgegeven worden aan 'spullen uit China'.

We zullen dat dus ook terug gaan zien in de economische cijfers, want een fors deel van onze economie bestaat uit consumentenbestedingen.

Lege containers in China zijn dus als een kanarie in de kolenmijn voor de westerse economie.

 
 

Waar ontstond Covid-19? (Tom Lassing)

14/03 8:15

De oorzaak van de virusuitbraak zoeken in de stad met het enige lab ter wereld dat met die string covid virussen actief was, krijgt wat momentum.

Bewijzen zijn schaars, mede omdat de Chinese overheid niet meewerkt. Dat laatste zegt het in feite eigenlijk al.

Jon Steward kreeg in de VS een klein jaar geleden zware kritiek toen hij zo maar bij Colbert in het programma The Late Show aangaf dat het wat hem betreft wel duidelijk was. Zelfs de grote Jon Steward kreeg te maken met de cancel cultuur.

Maar... het idee dat het toch wel zoiets was, wordt nu breder gedragen.

Het mag nu ook eindelijk hardop gezegd worden.

Overigens was mijn mening al begin 2020 dat de waarschijnlijkheid van de oorzaak bij de Chinese lab wel heel groot was. Ook toen China er indertijd al alles aan deed om het tegen te spreken.

De vraag is vooral of het een ongeluk was, of het diefstal was, of dat er nóg iets anders speelde.

De vraag is ook of de veiligheidsmaatregelen nu wel voldoende zijn. Daar en in hoeveel anders labs in de wereld...

 
 

Incasseer iedere maand dividend!

Inkomensgericht beleggen is vorig jaar een groot succes gebleken. U kunt nu ook dit jaar profiteren van deze manier van beleggen!

Klik voor nadere informatie
 

Meer rendement op uw spaargeld

De rente bij de bank is extreem laag. U moet iets anders doen met uw spaargeld. Iets met vrijwel net zo weinig risico maar veel meer rente. Kijk hier naar het financieren van kleinschalige onroerend goed projecten.

Kijk hier
 
 
 

Huisvesting ten koste van alles? (Tom Lassing)

14/03 8:32

In mijn woonplaats Best hebben we een onroerend goed probleem. Recent stond er één huurhuis open en maar liefst 2.500 personen schreven er op in!

Hoezo de vraag is groter dan het aanbod?

Er moet dus iets gebeuren, want het tekort aan betaalbare woningen in zowel de huur als koopsector is enorm.

Hoe ver moet je daar dan in gaan om die huisvestingsprobleem op te lossen?

Er is nu bij het ABAB gebouw een 4 hectare terrein vrijgekomen voor ontwikkeling.

Een bouwbedrijf heeft interesse en wil nu ten minste 300 wooneenheden op die vier hectare gaan realiseren.

Ze willen tot 12 hoog gaan bouwen om die 300 wooneenheden te realiseren.

De dichtheid van de wooneenheden wordt enorm. Er is weinig ruimte voor parkeren en weinig ruimte voor groen. Om bijvoorbeeld het groen probleem op te lossen wil men groene daken mee laten tellen als vierkante meters groen.

Wooneenheden moeten beginnen bij 40 vierkante meter.

De linkse partijen zijn helemaal voor. Hun insteek is dat alles moet wijken voor wooneenheden.

Dat het een dorp is en hoogbouw van 12 hoog misschien niet 'passend' is in een dorpse omgeving boeit ze niet.

Alles moet wijken voor woonruimte.

Maar... gooi je dan het kind niet met het badwater weg?

Het bouwterrein ligt aan de rand van ons dorp. Men gaat er vanuit dat veel bewoners geen auto nodig gaan hebben, maar het is een flink eind tussen daar en het station en de winkels. Het ligt direct naast de snelweg en het zou juist een extra motivatie kunnen zijn om juist wel auto's te bezitten.

Maar daar is geen ruimte voor. In feite weten we dus nu al dat er een parkeerprobleem gaat ontstaan. Een parkeerprobleem en mogelijk een logistiek probleem. De bereikbaarheid van het project kan wel eens een blijvend probleem worden.

De politiek lijkt erg veel oog en oor te hebben voor de motivatie van de bouwer/ontwikkelaar.

Deze moet winstgevend werken en politici lijken daar heel veel ruimte voor te willen geven. Zeker de linkse partijen willen grof toegeven aan de eisen van de ontwikkelaar. Als er maar vooral veel wooneenheden gebouwd worden!

Dat er een mini Bijlmer gebouwd gaat worden boeit ze niet. De mensen die daar komen te wonen komen in een enorm stadse omgeving te wonen, terwijl ze ondertussen in een dorp wonen. Wat gaat dat doen met de waardeontwikkeling van het project en van de omgeving?

Ik ben vanwege de enorme woondichtheid van het plan en in mijn ogen ook de idee armoede van het plan geen voorstander. Ik denk dat het armoedzaaierige ontwikkeling is die zelfs in een grote stad ernstig heroverwogen zou moeten worden.

Helaas zie ik dat de politici die er over gaan zelf ook geen idee over wenselijke bouwvormen en bewust ingezette architectuur hebben. Ze laten zich leiden door een commerciële bouwer die alleen maar denkt in hoge blokkendozen met minimaal groen en maximale winst voor het eigen bouwbedrijf. 

Dit is geen mooie ontwikkeling, dit is armoe ontwikkeling. We zien hier compleet onnodige getto vorming. Dit is geen woonvisie, dit is blokkendozen stapelen. Dit gaat uiteindelijk zwaar ten koste van iedereen die daar komt te wonen.


Een mooie inspiratie zouden we kunnen opdoen in Le Plessis-Robinson in Parijs. Hier is een voorstad die er heel ernstig aan toe was in relatief vrij korte tijd getransformeerd tot een prachtige woonstad. Hoe? Door mooie architectuur en een diepgaande visie van hoe architectuur, openbaar groen en privé tuinen een prachtige eenheid kunnen vormen. Men was zich bewust van de problemen die de eerdere opzet creëerde in de samenleving. Alles wat ze vervolgens ontwikkelden was met een diepgaande visie over wonen en leven in gedachte.

Wat we nu in Best willen bouwen is waar ze juist in Parijs bewust van zijn afgestapt. 

Het uiterlijk van het geheel is enorm belangrijk! Ook de eigendomskwestie van alles in het buiten is heel belangrijk. Men moet zich verantwoordelijk voelen voor het geheel. Dat doe je maar niet zomaar door alles in een gezamenlijk openbaar groen verhaal te gieten. Dat is namelijk in feite het afschuiven van verantwoordelijkheid van het openbare groen naar de toekomstige bewoners. Dat ging mis in Parijs. Wie is waar verantwoordelijk voor en voelt zich er verantwoordelijk voor moet juist vooraf veel aandacht naar uitgaan. Wij kijken in Best alleen maar naar hoeveelheid wooneenheden en schuiven de verantwoordelijkheid voor het openbare groen in de mik van wie er maar komt te wonen. Er worden geen eisen gesteld aan de architectuur of aan de woonvisie achter het project. In feite zou er een diepgaand onderzoek moeten komen naar hoe je zo'n project 'leefbaar' kan houden. In Best gaan we hier volledig aan voorbij. Dit is in mijn ogen het recept voor een toekomstige ramp voor de lokale samenleving.


Sponsor Beursbox
 
 
 

Index beleggen in crypto's

Ik ben zelf ook actief met het index beleggen in crypto's. Als die markt weer herstelt, zit ik er ook in, zonder dat ik ooit zelf een crypto transactie heb hoeven te doen voor deze belegging.

Kijk hier verder en gebruik de korting code Beursbox

 
 
Abonnement muteren
Copyright © 2023 Pro Gain BV
 
  • This mailing list is a public mailing list - anyone may join or leave, at any time.
  • This mailing list is announce-only.

Beursbox Nieuwsbrief

Privacy Policy:

asd